Curriculum
Course: DOVEZI ALE EVOLUȚIEI
Login
Text lesson

DOVEZI DIRECTE

Sursă: sciencemusicvideos

 Un bun exemplu de proces evolutiv în plină desfășurare (dovadă directă) este evoluția la nivelul populațiilor urmărită la fluturele Biston betularia din Anglia,care în mai puțin de 100 de ani s-a transformat datorită industrializării(creșterii nivelului de poluare) într-o formă mai închisă la culoare,mai greu de descoperit de păsările răpitoare.Această evoluție s-a realizat prin  selecție naturală.

Videoclipul îți  oferă o explicație muzicală a evoluției moliei piperate.

O altă dovadă directă de evoluție o reprezintă adaptarea bacteriilor la antibiotice.

Se cunoaște faptul că antibioticele omoară bacteriile. Însă,la un moment dat,într-o anumită populație de bacterii poate apărea un individ, care a suferit o modificare genetică- o genă alelă care îi conferă rezistența la antibiotic. În prezența antibioticului cele mai multe bacterii mor, însă individul cu alela mutantă supraviețuiește.El se înmulțește și în scurt timp se dezvoltă o populație de bacterii rezistente la antibiotic.

Și iată cum ai aflat și de ce nu trebuie să iei antibiotice decât la sfatul medicului- pentru că există riscul ca bacteriile să devină rezistente la antibiotice și, astfel medicamentele nu își mai fac efectul.